Kuiper &Jelmer
Ieder jaar mogen wij weer talentvolle studenten begeleiden voor een stage of afstudeeropdracht. Zij brengen weer frisse nieuwe inzichten mee en gaan voor ons aan de slag met een interessant en actueel vraagstuk. In deze editie van Kuiper& laten we bouwkundestudent Jelmer Wiecherink aan het woord over zijn afstudeeropdracht bij Kuiper Bouw.
Tekst en foto: Emmy Kattenbelt
"De grootste emissie vindt plaats bij de productie van bouwmaterialen. Maar ook in het bouwproces zelf is veel winst te behalen."
Hoe start jouw loopbaan bij Kuiper?
We nemen plaats in de ‘vissenkom’, de glazen gesprekskamer in het hart van ons projectbureau. Jelmer komt uit een bouwfamilie en heeft bewust gekozen voor Kuiper Bouw voor het uitvoeren van zijn afstudeeronderzoek. “Kuiper Groep spreekt mij aan omdat het een wat kleiner of middelgroot aannemersbedrijf is. Een familiebedrijf, waar iedereen elkaar kent en elkaar makkelijk aanspreekt. Ik denk dat dit het beste bij mij past.”
Emissieloze bouwplaats
Het afstudeeronderzoek van Jelmer richt zich op het thema ‘duurzame bouwplaats’. Dit is nogal een breed begrip en daarom is het gekaderd naar de onderzoeksvraag hoe Kuiper Bouw de uitstoot van emissie op de bouwplaats kan reduceren.
Kuiper Bouw heeft de ambitie om haar bouwprocessen verder te verduurzamen. We willen onze opdrachtgevers faciliteren en bijdragen aan het bereiken van hun duurzaamheidsambitie bij de bouw en renovatie van een gebouw of woningproject. De aanbevelingen van het afstudeeronderzoek van Jelmer gaan we gebruiken om onze werkwijzen te optimaliseren.
(Interview gaat verder onder de foto)
Reductie verkeersbewegingen
Jelmer: “De grootste emissie vindt plaats bij de productie van bouwmaterialen. Maar ook in het bouwproces zelf is veel winst te behalen. In mijn onderzoek ga ik kijken naar het reduceren van de uitstoot van fijnstof, CO2 en stikstof. Ik onderzoek bijvoorbeeld de mogelijkheid om het aantal verkeersbewegingen van en naar de bouwplaats te verminderen door te werken met een zogenaamde ‘hub’. Dat is een opslagplaats buiten de bouwplaats waar alle materialen worden afgeleverd en verzameld. In plaats van losse leveringen van telkens een wagen met misschien maar 1 pallet, worden de materialen verzameld en gezamenlijk vanuit de hub naar de bouwplaats geleverd. Dit scheelt veel transporten naar en rond de bouwplaats. Sommige (grotere) aannemers hebben zelf zo’n hub, maar het is ook mogelijk om gebruik te maken van een hub van een bedrijf als Raab of BMN.”
Electrisch bouwmaterieel
“Een ander onderzoeksgebied is het elektrificeren van het bouwmaterieel. Kuiper Bouw werkt steeds vaker met elektrische kranen in plaats van kranen op diesel. Je ziet het aantal elektrische kranen ook gestaag toenemen maar dit vraagt aanzienlijke investeringen van onze ketenpartners. Daarom is het niet altijd beschikbaar en nu vaak (nog) duurder. De schaarste drijft de prijs op.”
Toekomst
Jelmer maakt deel uit van de werkgroep Duurzaamheid die is opgericht om de aanbevelingen vanuit het duurzaamheidstraject met Alba Concept aan de slag te gaan. Zijn afstudeerstage duurt tot eind mei en wordt afgesloten met een presentatie van zijn onderzoek in de werkgroep Duurzaamheid.
Na zijn studie Bouwkunde hoopt Jelmer Uitvoerder te worden. “Ik ben echt iemand van de praktijk. Maar ik heb nog geen voorkeur voor nieuwbouw of renovatie. Beiden hebben zo hun voordelen en eigen karakter. En ik heb ook in beiden stage gelopen. Bij nieuwbouw zie je echt iets ontstaan, helemaal vanuit nul. En bij renovatie maak je van een bestaande situatie iets veel beters en mooiers. Dat geeft ook veel voldoening. De grootschalige nieuwbouw met prefab onderdelen trekt mij minder. Dat is naar mijn idee toch een soort bouwpakket wat je in elkaar zet. En dan steeds hetzelfde.”
Succes met het onderzoek Jelmer. We kijken uit naar de resultaten.