Oprichting timmerbedrijf G. Kuiper
Onze geschiedenis begint in 1902 als Gerrit Kuiper met een handkar vanuit Gorssel naar Arnhem vertrekt om er een timmerbedrijf te beginnen. De activiteiten blijven in de eerste jaren beperkt tot traditioneel timmerwerk, voor vaste klanten.
Nederlands Openluchtmuseum als klant
Het Openluchtmuseum is een van de eerste zakelijke klanten. In 1912 wordt in Huizen een molen gedemonteerd, naar Arnhem getransporteerd en in het Openluchtmuseum weer opgebouwd. Vanwege de uitbreiding van het klantenbestand verhuizen kantoor en werkplaats in 1914 naar een grotere ruimte aan de Beekstraat.
Groeiend aantal vaklieden
Het uitvoeren van grote opdrachten kostte vaak jaren. Tegenwoordig gaat het, dankzij voorgefabriceerde onderdelen, veel sneller. Toen trok je letterlijk steen voor steen een gebouw op en maakte je betonconstructies ter plaatse. Werklieden beklommen ladders met stenen op hun schouders. Onder leiding van J.W. Kuiper en G.J. Kuiper gaat de firma in 1932 verder onder de naam Kuiper’s Bouwbedrijf N.V.
Verwoesting van het kantoor
De oorlogsjaren treffen het bouwbedrijf hard. Gedurende de Slag om Arnhem stond de binnenstad in brand. Ook de Eusebiuskerk stond in lichterlaaie en pagina’s uit de gezangboeken daalden neer bij de werkplaats aan de Beekstraat. Kantoor en werkplaats van Kuiper’s Bouwbedrijf worden compleet verwoest.
Wederopbouw van de stad
Kuiper bouwt aan een aantal grote projecten in de stad. Een ervan is de Camiz Zuivelfabriek, pal naast de John Frostbrug. Voor de tweede keer in de geschiedenis van zowel Camiz als Kuiper, wordt de fabriek steen voor steen opnieuw opgebouwd. In 1955 verhuist Kuiper’s Bouwbedrijf naar de Trans, tussen de Rijn en de Arnhemse binnenstad.
Steeds grotere projecten
In 1967 treedt de derde generatie Kuiper aan: Gerrit (Erry) Kuiper vormt samen met D.W. (Dick) Klein-Holte de nieuwe directie van Kuiper’s Bouwbedrijf. Er worden steeds grotere projecten aangenomen. Zowel woningbouw als vastgoed zonder woonbestemming, zoals de Academie voor de Beeldende Kunsten (ArtEZ), gevangenis ‘De Koepel’ en de Streekschool in Klarendal.
Regionale groei
In 1987 treedt Hans Winters aan als directeur van Kuiper’s Bouwbedrijf. Onder zijn leiding ontwikkelt het bedrijf zich van een echt Arnhems bouwbedrijf naar een middelgroot, regionaal opererende onderneming. Eind jaren negentig, met inmiddels een omzet van 45 miljoen gulden en ruim 130 medewerkers, gaat het bedrijf verder onder de naam Kuiper Bouwgroep.
Bedrijfsovername door Hans Winters
In 1999 komt het familiebedrijf in handen van Hans Winters, die toen al directeur was. Kuiper komt daarmee, na bijna 100 jaar, in handen van een niet-familielid. In 2000 betrekt Kuipers een nieuw kantoor met werkplaats aan de Westervoortsedijk. Ook ontvangt Kuipers dat jaar de Stadsschoonheidsprijs voor het Arnhemse project Onder de Linden.
Gezichtsbepalende bouwprojecten
Kuiper heeft in haar 100-jarig bestaan een blijvend stempel gedrukt op het aangezicht van Arnhem en veel gezichtsbepalende gebouwen ontwikkeld en gebouwd. Van woningcomplexen en zorgcentra tot drukkerijen en fabrieken. Zowel buiten als binnen Arnhem werkt Kuiper aan bijzondere projecten. Bijvoorbeeld Poort tot Klarendal (Goed Proeven), De Witte School en de restauratie en renovatie van de Koepelgevangenis.
Creatieve bouwpartner in de stad
Binnenstedelijke projecten die veel creativiteit en organisatievermogen vragen, liggen Kuiper goed. Van oudsher is het bedrijf goed vertegenwoordigd in de stad. Zowel in de rol van ontwikkelaar en bouwer als onderhoudspartner. In 2017 treedt de tweede generatie Winters aan: Bob Winters wordt algemeen directeur van KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling.
120-jaar Kuiper
Op 7 april 2022 viert Kuiper, met medewerkers en vele oudgedienden, het 120-jarig bestaan. Startpunt van een bijzonder jubileumjaar en het begin van een nieuw hoofdstuk. Op de timmerwerkplaats, waar je het hout kunt zien én ruiken, werd het nieuwe bedrijfslogo onthuld. Na 120 jaar staat er een bruisend Kuiper dat de toekomst omarmt.